sâmbătă, 8 septembrie 2012

Gomboate cu prune- cea mai reusita reteta

     De-a lungul timpului, am facut nenumarate gomboate cu prune si am incercat diverse retete. Erau bune, ce e drept, dar aceasta e cea mai buna reteta care am incercat-o pana acum : ) prin urmare, o impartasesc cu voi : )
     Din cantitatile pe care vi le voi enumera in continuare, mi-au iesit 80 gomboate si ceva- da da, 80!!! : ) Deci va dati seama ca am saturat ceva lume cu ele, nu? : ) Si toti au fost foaaaarte multumiti!!! Si au spus si ei ca este cea mai reusita reteta.
     Ingrediente:
  • 750 g faina + de lucrat pe masa
  • 1,500 kg cartofi albi
  • 1 ou mare
  • 1 lingurita drojdie proaspata
  • 2 linguri untura la temperatura camerei
  • paine pt bruschete, data prin masina/mixer; pesmet sau paine uscata data prin masina
  • zahar- 2 linguri pt coca si inca pt pesmet, dupa gust
  • sare
  • ulei pt prajit pesmetul
  • prune mai mici- scoatem samburii fara sa se rupem de tot in 2
     Se fierb cartofii. Cat sunt calzi, se curata si se paseaza ca pentru piure.
     Intr-o tigaie, adaugam ulei si punem la prajit pesmetul- sub forma care il aveti. Se amesteca constant, ca sa nu se arda, iar cand este facut dejumatate- incepe sa se rumeneasca- adaugati zahar, atat cat doriti de dulce sa fie. Nu il faceti exagerat de dulce deoarece vom mai presara zahar peste ele si la gata. Se continua amestecarea iar cand este rumen binisor, opriti focul.
asa am obtinut eu pesmetul- din aceste bruschette date prin robot
      Punem faina pe masa. Facem o gaura in centru si adaugam cartofii proaspat pasati, drojdia frecata cu putin cartof cald- ca sa creasca- oul, 2 linguri de zahar, un praf de sare si untura.
      Framantam pana obtinem o coca maleabila, care nu se lipeste de degete. Daca se lipeste, mai adaugati cate putina faina. Nu va dura mult pana obtineti aceasta coca si nu trebuie framantata prea mult- doar pana s-a omogenizat bine si nu mai lipeste.
     Punem apa cu un praf de sare la fiert, intr-o cratita incapatoare.
     Cu mana fara faina, rupem cate o bucata de coca si formam gomboatele: facem o bila, o aplatizam, punem pruna cu deschizatura in jos si inchidem, formand din nou o bila. Asezam bilele astfel formate pe un platou.
     Cand apa din oala fierbe, reducem focul la minim si adaugam "bilele" in apa. Ele se vor ridica deasupra apei cand sunt aproape gata. Le mai lasam vreo 3-5 minute asa- din cauza ca prunele nu erau cu zahar si ca sa fie fierte si ele, sa nu fie tari- dupa care le scoatem cu o spatula si le transferam in pesmet. Rotim tigaia cu pesmet pana gomboatele sunt bine imbracate pe toate partile si le transferam pe un platou unde mai intai presaram cateva linguri de pesmet.
     Peste fiecare rand de gomboate gata aranjate pe platou, presaram deasupra niste zahar.
     De-li-cioa-se!!!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu