vineri, 13 iulie 2012

Gem de caise- cu bucati de fruct

my precious
     Pana in prezent, este favoritul meu nr 1 in materie de gemuri / dulceturi!
parfumatele mele : )
     Am avut norocul sa gasesc niste caise frumoase, parfumate si cu un gust si o aroma... de nedescris! Am fost si sunt atat de multumita de rezultat, incat vreau sa repet reteta, trebuie sa am parte de acest deliciu si la iarna : ) nu de alta dar... deja am servit cateva borcane! hi hi
     Nu am pornit cu cantitati fixe la acest gem. Inafara de faptul ca mi-am propus sa il fac din 5 kg fruct- masurate cu tot cu sambure. Nu imi plac gemurile exagerat de dulci, doar de dragul sa nu se strice pentru la iarna- se zice ca trebuie pus 1 kg zahar la 1 kg fruct sau ma rog, 500 g zahar la 1 kg fruct- parerile sunt oricum impartite- zaharul fiind un foarte bun conservant. Eu nu fac compromisuri de dragul ... pastrarii gemului. Din fericire, am un loc de depozitare racoros unde stiu sigur ca nu mi se strica nimic din ce imi pun "pentru la iarna".
     Asadar, am spalat foarte bine caisele, le-am scos samburii si o parte le-am rupt in bucati, o parte am taiat-o mai marunt. Sa am si fruct relativ intreg, si bucati mai mici prin borcane. Am pus caisele la fiert la foc potrivit iar cand au inceput sa fiarba, am redus focul la minim.
au inceput sa fiarba
dupa 10 min de fiert
dupa 20 min
     Au fiert 20 minute bune, au scazut de vreo 3 degete in oala si cand am verificat fructele, erau gata. Din fericire, dupa cum se vede, nu si-au lasat apa deloc : ) si nici n-a facut spuma.
    Am adaugat zaharul- caisele fiind coapte, am adaugat dupa gust, 800 g de zahar. Da da, doar 800 g : ) a fost de ajuns, nu am vrut sa am parte de un gem gretos de dulce. In plus, am adaugat si sucul de la o jumatate de lamaie mare- pentru un plus de arioma si pentru ca fructele sa isi mentina aceasta culoare portocalie care nu am mai vazut-o pana acum la un gem de caise : ) si a avut efect, fructele au ramas la fel! Din nou, nu a facut spuma si nici nu si-au lasat extra suc. A fost un gem compact de la cap la coada : )
     Am amestecat bine totul si am lasat pe foc mic inca 5 minute. Fructele fiind gata, nu necesita mai mult timp decat atat. Gelifiat era, nu mai necesita proba pe farfurioara pentru ca se vedea cu ochiul liber ca era gros. Se vede si din poze : )
cu zaharul si sucul de lamaie
     Am oprit focul si am pus bunatatea aceasta de gem in borcane, am pus capacele si le-am intors sa stea pe capac pana dimineata, invelite in patura. De ce? Pentru ca sunt doua metode eficiente pentru o conservare si pastrare indelungata.
    Mi-au iesit 14 borcane de 300 g, chiar multe pentru cantitatile folosite, deci am fost bucuroasa si multumita din nou : )
     In final, va arat o mostra etichetata prin bunavointa lui Teo - Teo's Kitchen-  : ) care a fost foarteee draguta si a postat la ea pe site etichete pentru borcane  http://www.teoskitchen.ro/2012/07/etichete-pentru-borcane-2.html#comment-13977 care mie una, mi-au prins la fix! Asadar, iti multumesc Teo inca o data! : )

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu