joi, 3 mai 2012

Placinta delicioasa cu telemea sarata

     Ati gustat vreodata o placinta dulce si sarata, in acelasi timp, si aromata?
     Banuiam ca nu, prin urmare va prezint in cele ce urmeaza o reteta rapida si care cu siguranta o veti face si voi, si nu doar o data : ) - o spun din proprie experienta! : )


     Pentru o placinta cat o forma de tarta- asa am facut-o de data aceasta dar se poate face si in tava dreptunghiulara- avem nevoie de:
  • 6 foi de placinta- ajung pentru forma de tarta
  • 750 gr telemea sarata
  • 250 gr zahar
  • 2 esente de rom
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 4 zahar vaniliat mestecat cu seminte de pastaie de vanilie
  • 1 lingura ulei- pt unsa forma rotunda de tarta
     Si cum necesita ingrediente care le aveti la indemana in bucatarie, sa trecem la treaba : )
     Se scot foile de placinta din congelator si se lasa la dezghetat invelite intr-un prosop ud. Trebuie verificate periodic, sa nu se usuce deoarece se vor rupe la rulat si nu vrem asta.
     Se da telemeaua pe razatoarea mare:


     Se adauga zaharul, ouale intregi si esentele de rom. Se amesteca toate. Pastram 3 linguri pline din acest amestec pentru a unge placinta deasupra.


     Se ia o tava de tarta si se unge cu uleiul; se incinge cuptorul la 180 grade C - foc mediu. Pana vom rula placinta, va fi numai bun pentru copt.
     Iar acum, sa trecem la rularea foilor de placinta, astfel: se ia cate o foaie pe rand (daca sunt prea subtiri sau daca sunt rupte, se pot lua si cate doua foi odata) si se intinde pe masa; peste aceasta se aseaza, din loc in loc- deci nu se “unge” toata foaia- cu ajutorul unei furculite, amestecul format mai sus; se ruleaza (rulouri cam de 2 degete latime). 



     Ruloul se aseaza in tava in forma de spirala, incepand din centru spre exterior. 


     Cele 3 linguri de compozitie pastrate le amestecam bine cu galbenusul si ungem placinta pe toata suprafata dupa care o dam la cuptor pentru aproximativ 45 minute.


     Daca este rumenita deasupra si inca este zemoasa in interior, este facuta, nu va ingrijorati; cand se va raci se va absorbi excesul de "suc" lasat de telemea.


      Se scoate, se lasa sa se raceasca si se presara zaharul vaniliat mestecat cu seminte rase dintr-o pastaie de vanilie. Se taie bucati, dupa preferinta inimii.


     Pofta buna!





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu